Vraag en antwoord

Hoe lang duurt mijn rit?

De tijd dat u in het voertuig mag zitten wordt gebaseerd op de directe reistijd voor de rit en aangevuld met een extra reistijd voor het combineren van reizigers. De directe reistijd is de tijd hoe lang u over de rit zou doen als u rechtstreeks van vertrek naar bestemming reist. De directe reistijd wordt berekend door de regiecentrale.

Voor zowel een Wmo als Ov-reiziger geldt, dat bij een rit tot 8 kilometer een maximale omrijtijd van 15 minuten naast de directe reistijd wordt berekend.

Voor een rit langer dan 8 kilometer geldt de directe reistijd plus 30 minuten.

Het tarief van de heenweg is anders dan die van de terugweg, hoe kan dat?

Het tarief dat u betaalt het is het opstaptarief + het werkelijk aantal gereden kilometers. Het kan door bijvoorbeeld eenrichtingswegen zijn dat de lengte van uw heenrit korter of langer is dan uw terugrit.
Ook kan het zijn dat er voor de heen- of terugrit een (verplicht) OV-advies van toepassing is.

Hoe ver mag ik reizen met Avan?

Op een Wmo-pas mag u maximaal 25 kilometer reizen (puntbestemmingen uitgezonderd). Met een OV-rit mag u maximaal 40 kilometer reizen.

De taxi is te vroeg/te laat

Voor Wmo- en OV-ritten mag de taxi 15 minuten eerder of later komen.

Bij vervoer naar dagbestedingslocaties mag u maximaal 30 minuten voor aanvang op uw dagbestedingslocatie worden afgezet. Tot 15 minuten na afsluiting van uw dagbesteding haalt de chauffeur u weer op.

Hoe lang wacht de taxi als ik niet klaar sta?

De taxi wacht maximaal 2-3 minuten bij de deur. U kunt gebruik maken van de bel- of sms-service van Avan. Dan wordt u vooraf gewaarschuwd als uw taxi onderweg is.

Ik heb per ongeluk niet het goede bestemmingsadres doorgegeven bij het boeken

De gekozen eindbestemming van uw rit bij de boeking is de bestemming waarnaar de chauffeur u naar toe brengt. Het is de chauffeur niet toegestaan af te wijken van de opgegeven bestemming. Wilt u de eindbestemming wijzigen? Dan annuleert u tijdig de foutieve rit en boekt u een nieuwe rit.

Welke gegevens heb ik nodig om een rit te boeken?

Houd uw pasnummer bij de hand en zorg dat u het adres (straatnaam+huisnummer of postcode+huisnummer) weet van uw bestemming. Zo voorkomt u misverstanden en wordt u naar de juiste bestemming gebracht.

Wij adviseren u uw ritten zo min mogelijk in de ochtend- en avondspits te boeken. Het is dan druk en dan is er kans op vertraging.

De bereikbaarheid van het reserveringsnummer is het beste tussen 10.00-16.00 uur en vanaf 19.00 uur.

Kan Avan mij een ritoverzicht toesturen?

Een ritoverzicht met gereisde ritten en kilometers kan belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de jaaropgave belastingen. Als u een vervoerspas heeft van Avan dan kunt u op uw persoonlijke internetpagina uw ritoverzicht inzien en printen.

Bij de klantenservice van Avan kunt u een papieren versie van uw ritoverizicht bestellen. Deze wordt u per post toegestuurd. De kosten van dit papieren overzicht zijn € 8,-.

Reist u al op automatisch incasso? Dan kunt u iedere maand een overzicht van uw ritten automatisch toegestuurd krijgen per e-mail. Stuur een e-mail aan aan incassoavan@dvg.nl als u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.

Mag iemand anders op mijn Wmo-pas reizen?

Nee dat mag niet. Uw Wmo-pas is persoonsgebonden en voorzien van uw foto. Het is niet toegestaan uw pas uit te lenen aan andere personen.

Kan de taxi blijven wachten als ik alleen maar even hoef te pinnen/recept ophalen etc.?

Nee, de taxi mag niet op u blijven wachten. Wij boeken voor u een retourtaxi op 60 minuten.

Mijn correspondentieadres moet aangepast worden in verband met onder bewindstelling

Bewindvoerders van Wmo-pashouders dienen het correspondentieadres te laten wijzigen bij het Wmo-loket van de betreffende gemeente.

Ik wil geen maandelijkse kosten betalen voor factuur of incasso. Welke andere betalingsmogelijkheden zijn er?

U kunt contant of met pin betalen in de taxi. U kunt dan om een kwitantie vragen.
Als u contant betaalt, betaal dan zo veel mogelijk gepast. De chauffeur heeft beperkt wisselgeld.

Wat zijn de kosten voor automatisch incasso/op rekening rijden?

De maandelijkse kosten voor een automatisch incasso zijn € 3,- per maand. U krijgt geen factuur maar u kunt uw ritgegevens altijd inzien en printen via "Plan uw rit". Als uw e-mailadres bekend is, dan worden de facturen wel automatisch elektronisch naar u verstuurd.

De maandelijkse kosten voor rijden op rekening zijn € 4,95 per maand. Als u voor deze mogelijkheid kiest dan krijgt u maandelijks een papieren factuur per post toegezonden. Deze dient u binnen 14 dagen te betalen.

Voor beide mogelijkheden geldt uiteraard dat u geen maandelijkse kosten betaalt als u in die maand niet hebt gereisd.

Medisch of sociaal begeleider toegevoegd op een Wmo-pas, wat is het verschil en wat betekent dat?

Medisch begeleider
Wanneer er een medisch begeleider vermeld staat op uw Wmo-pas, dan is het u niet toegestaan alleen te reizen. U dient te allen tijde met een medisch begeleider te reizen.

Sociaal begeleider
Sociaal begeleiding is begeleiding op indicatie van de gemeente om sociale redenen.

De sociaal begeleider betaalt 50% van het WMO tarief zonder korting. U en de sociaal begeleider reizen gezamenlijk van A naar B. Een begeleider die meereist zonder indicatie van de gemeente reist als OV-reiziger mee en betaalt het ov-tarief. Deze indicatie geldt enkel voor een aantal gemeenten. Als u vragen heeft over de mogelijkheid van de indicatie sociaal begeleider dan kunt u daarvoor contact opnemen met de gemeente.


Zijn de boekings- en reismogelijkheden op feestdagen anders?

Ja, dat kan. Houd deze website in de gaten voor nieuws over mogelijkheden op feestdagen. Wij raden u aan uw rit voor de feestdagen op tijd te boeken!

Gaan mijn vaste ritten op nationale feestdagen gewoon door?

Op nationale feestdagen (Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Kerstmis) worden geen vaste ritten uitgevoerd. Wilt u toch reizen, boekt u dan uw rit op de gebruikelijke manier.

De OV-begeleiderskaart niet geldig bij Avan

De OV begeleiderskaart is bedoeld voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het 'normale' openbaar vervoer kunnen reizen.

Wilt u een gratis begeleider meenemen? Dit is in het vervoer van Avan niet mogelijk met een OV-begeleiderskaart. U kunt wel een medepassagier meenemen. Deze eerste medepassagier betaalt het volledige OV-tarief. Is begeleiding voor u noodzakelijk, dan kunt u als Wmo-er hiervoor bij uw gemeente een indicatie aanvragen.

Hoe zit het met het OV-reisadvies ?

Ov-reisadvies

Een ov-reiziger ontvangt bij het reserveren van een rit soms een ov-reisadvies voor de rit die hij wil maken. Het ov-advies wordt verstrekt als er alternatief openbaar vervoer beschikbaar is. Het ov-advies wordt u verplicht opgelegd. Dat houdt in, dat u ofwel uw verplaatsing met het reguliere openbaar vervoer maakt, of dat u er toch voor kiest om met Avan te reizen. Kiest u toch voor het reizen met het vervoer van Avan dan betaalt u een hoger tarief. Het ov-reisadvies wordt bepaalt door de loopafstand tot de halte, de maximale reisduur en er mag maximaal 1 keer worden overgestapt.

Ov-reisadvies, inhoud

De telefonist vertelt bij een ov-reisadvies:

  • van welke verbindingen gebruik gemaakt moet worden
  • welke overstappen er zijn
  • wat de reistijd is
  • verwachte vertrek- en aankomsttijd
  • wat de reiskosten zijn als u zou gaan reizen met het openbaar vervoer alternatief, en wat de kosten zijn als u de hele rit met Avan wilt maken.

Welke gemeenten vallen er in het gebied van Avan

De gemeenten Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. 


Kan ik mijn begeleiders, hulpmiddelen, dieren, kinderen gewoon meenemen?

Indien u medereizigers meeneemt, gelden voor hen de tarieven en spelregels voor een OV-reiziger. Tenzij u een medische indicatie van de gemeente heeft, dan reist uw medereiziger gratis. Kinderen tot vier jaar (maximaal twee), hulphonden en kleine huisdieren in een mand, kooi of tas op schoot reizen ook gratis.

Hoe ver mag u vooruitplannen?

Dan kan tot een jaar vooruit.