Menu

Vraag en antwoord

De OV-begeleiderskaart niet geldig bij Avan

De OV begeleiderskaart is bedoeld voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het 'normale' openbaar vervoer kunnen reizen.

Wilt u een gratis begeleider meenemen? Dit is in het vervoer van Avan niet mogelijk met een OV-begeleiderskaart. U kunt wel een medepassagier meenemen. Deze eerste medepassagier betaalt dan 50% van het Wmo-tarief zonder korting. Is begeleiding voor u noodzakelijk, dan kunt u als Wmo-er hiervoor bij uw gemeente een indicatie aanvragen.

Hoe zit het met het OV-reisadvies ?

Ov-reisadvies

Een ov-reiziger ontvangt bij het reserveren van een rit soms een ov-reisadvies voor de rit die hij wil maken. Het ov-advies wordt verstrekt als er alternatief openbaar vervoer beschikbaar is. Het ov-advies wordt u verplicht opgelegd. Dat houdt in, dat u ofwel uw verplaatsing met het reguliere openbaar vervoer maakt, of dat u er toch voor kiest om met Avan te reizen. Kiest u toch voor het reizen met het vervoer van Avan dan betaalt u een hoger tarief. Het ov-reisadvies wordt bepaalt door de loopafstand tot de halte, de maximale reisduur en er mag maximaal 1 keer worden overgestapt.

Ov-reisadvies, inhoud

De telefonist vertelt bij een ov-reisadvies:

  • van welke verbindingen gebruik gemaakt moet worden
  • welke overstappen er zijn
  • wat de reistijd is
  • verwachte vertrek- en aankomsttijd
  • wat de reiskosten zijn als u zou gaan reizen met het openbaar vervoer alternatief, en wat de kosten zijn als u de hele rit met Avan wilt maken.

Wie mogen er reizen met Avan?

In principe mag iedereen mee. Maar Avan wordt vooral gebruikt door mensen met een Wmo-indicatie voor vervoer. Vanaf 1 september verzorgt Avan ook het leerlingenvervoer in de gemeenten Arnhem, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Later doen andere gemeenten en andere doelgroepen ook mee.

Welke gemeenten vallen er in het gebied van Avan

De gemeenten Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. 

Verandert de prijs?

Ja. Dat komt door een andere opbouw van de prijs. De zones die u kende zijn nu omgerekend naar kilometers; 4 kilometer per zone. 

Kan ik mijn begeleiders, hulpmiddelen, dieren, kinderen nog gewoon meenemen?

De regels hiervoor blijven gelijk. De eerste meereizende betaalt 50% van het Ov-tarief. Tenzij u een medische indicatie van de gemeente heeft, dan reist uw medereiziger gratis. Kinderen tot vier jaar (maximaal twee), hulphonden en kleine huisdieren in een mand, kooi of tas op schoot reizen ook gratis. Voor grotere huisdieren betaalt u 50% van het Ov-tarief.

Hoe ver mag u vooruitplannen?

Dan kan tot een jaar vooruit.