Vraag en antwoord: Iemand meenemen

Mag ik iemand meenemen?

Ja, u mag tijdens uw reis iemand meenemen. Hij of zij betaalt dan het medereizigerstarief. Kinderen tot 4 jaar (maximaal twee) mogen gratis mee. Geef bij uw reservering aan of u iemand meeneemt.

Is de persoon die u meeneemt uw begeleider? Dan kunt u voor hem of haar een indicatie aanvragen bij uw gemeente. Hij of zij krijgt dan korting op de reis.

Wat is het verschil tussen een medisch begeleider en een sociaal begeleider?

Medisch begeleider

Wanneer er een medisch begeleider op uw Wmo-pas staat, dan mag u niet alleen reizen. Er moet dan altijd een medisch begeleider mee. De medisch begeleider hoeft niet te betalen voor zijn of haar rit.

Sociaal begeleider

Een sociaal begeleider krijgt u van de gemeente. U en de sociaal begeleider reizen samen van A naar B. Hij of zij krijgt 50% korting op het normale bedrag voor het Wmo-vervoer. Als u iemand anders meeneemt die niet uw begeleider is, dan betaalt hij of zij het medereizigerstarief.

Heeft u vragen over het meenemen van een sociaal begeleider? Neem dan contact op met uw gemeente.

Is de OV-begeleiderskaart geldig bij Avan?

Nee, de OV-begeleiderskaart is niet geldig bij Avan. U kunt wel iemand meenemen. Hij of zij betaalt het medereizigerstarief. Als begeleiding voor u echt nodig is, geef dit dan aan bij uw gemeente. Uw gemeente kan u dan een indicatie geven voor begeleiding. Uw begeleider kan dan korting krijgen op zijn of haar reis.

Mag ik huisdieren meenemen?

Ja, kleine huisdieren mogen met u mee. Let erop dat uw huisdier in een mand, kooi of tas op uw schoot past. Deze kleine huisdieren en hulphonden mogen gratis met u mee reizen.