Wat kost het?

Wat kost reizen met Avan en waarom? Dat leggen we u graag uit. De ritprijs bestaat uit het aantal kilometers dat u reist plus een opstaptarief. We werken dus niet meer met zones. De zones die u kende zijn nu omgerekend naar kilometers. De opstapzone wordt vervangen door het opstarttarief.

Tarieven 2019 op een rijtje

Swipe naar links voor meer informatie
Tarieven Opstaptarief Km-tarief
Wmo met korting €0,95 €0,17
Wmo zonder korting €3,15 €0,49
OV zonder passend OV-alternatief €3,15 €0,49
OV met passend OV-alternatief €5,88 €0,92

Voor ritten met een aankomsttijdgarantie, betaalt u een keer extra het opstarttarief. Ook elke medepassagier betaalt eenmaal het extra opstarttarief.

Reizigers met Wmo-indicatie

Wmo-indicatie met korting
Heeft u een Wmo-indicatie zonder beperkingen, dan reist u altijd met korting. De rit moet altijd beginnen of eindigen in een van de deelnemende gemeenten.

Wmo-indicatie met beperkt budget
Gemeenten mogen het aantal kilometers dat een Wmo-reiziger jaarlijks tegen het Wmo tarief kan reizen, beperken. Dit noemen we een kilometerbudget. De hoogte van dit jaarlijkse budget kan per gemeente verschillen. Heeft u een beperkt kilometerbudget, dan geldt de korting tot het budget op is. Wanneer u reist, worden de gereden kilometers afgetrokken van uw kilometerbudget. Als uw budget op is, kunt u hierna gewoon blijven reizen met Avan, maar dan zonder de korting. Als u vragen heeft over de toekenning of hoogte van het kilometerbudget dan kunt u daarvoor contact opnemen met uw gemeente.

U mag maximaal 25 kilometer met Avan reizen. Heeft u een langere reis? Dan maakt u gebruik van Valys, www.valys.nl.

Als uw gemeente een puntbestemming heeft (vaak een ziekenhuis) die verder ligt dan 25 kilometer, mag u hier naartoe reizen met Avan. Bekijk hier alle puntbestemmingen.

Reizigers zonder Wmo-indicatie voor vervoer (OV-reiziger)

Zonder OV-alternatief
Gewone reizigers die geen alternatieve reismogelijkheid hebben met het gewone OV, betalen het gewone tarief.

Andere reizigers met OV-alternatief
Een OV-reiziger ontvangt bij het reserveren van een rit soms een OV-reisadvies voor de rit die hij wil maken. Het OV-advies wordt verstrekt als er alternatief openbaar vervoer beschikbaar is. Het OV-advies wordt u verplicht opgelegd. Dat houdt in, dat u ofwel uw verplaatsing met het reguliere openbaar vervoer maakt, of dat u er toch voor kiest om met Avan te reizen. Kiest u voor het reizen met het vervoer van Avan, dan betaalt u een hoger tarief.

De telefonist vertelt bij een OV-reisadvies:

  • Van welke verbindingen gebruik gemaakt kan worden
  • Welke overstappen er zijn
  • Wat de reistijd is
  • Verwachte vertrek- en aankomsttijd
  • Wat de reiskosten zijn als u zou gaan reizen met het openbaar vervoer alternatief en wat de kosten zijn als u de hele rit met Avan wilt maken

Als OV-reiziger mag u maximaal 40 kilometer reizen met Avan. Tussen de 20 en 40 kilometer geldt altijd het hogere tarief (€ 0,92 per kilometer).

Hieronder vindt u vier voorbeelden van berekeningen van ritprijzen.

Voorbeeld 1

Een Wmo reiziger met korting gaat een rit maken van 25 kilometer. De rit wordt als volgt berekent: 25 kilometer maal €0,17= €4,25+ het opstarttarief €0,95= totaalritprijs €5,20.

Voorbeeld 2

Een Wmo-reiziger zonder korting gaat een rit maken van 25 kilometer. De rit wordt als volgt berekent: 25 kilometer maal €0,49= €12,25 + het opstarttarief €3,15 = totaalritprijs €15,40.

Voorbeeld 3

Een Ov-reiziger zonder een passend Ov-alternatief gaat een rit maken van 25 kilometer. De rit wordt als volgt berekent: 20 kilometer maal €0,49= €9,80 + (het kostprijstarief) 5 kilometer maal €0,92= € 4,60 + het opstarttarief €3,15= totaalritprijs €17,55.

Voorbeeld 4

Een Ov-reiziger waarvoor alternatief openbaar vervoer mogelijk is, maar die toch wil reizen met AVAN gaat een rit maken van 25 kilometer. De rit wordt als volgt berekent: 25 kilometer maal €0,92= €23+ het opstarttarief €5,88 = totaalprijs €28,88.

Medereizigers

Heeft u een Wmo-indicatie en reizen er mensen met u mee? Dan betaalt de eerste meereizende 50% van
het Wmo-tarief zonder korting. Uw begeleider mag gratis mee als u een indicatie ‘begeleiding noodzakelijk’ van de gemeente heeft. Gratis reizen geldt ook voor kinderen tot vier jaar (maximaal twee, bij een betalende reiziger), hulphonden en kleine huisdieren in een mand, kooi of tas op schoot.

Bent u een OV-reiziger en reizen er mensen met u mee? Dan betalen alle medereizigers het volledige OV-tarief.

Betalen

Voor het gebruik van Avan is een ritbijdrage verschuldigd, die u makkelijk bij de chauffeur met uw pinpas of contant kunt betalen. Pashouders kunnen betaling ook via een SEPA-incasso regelen. Deze vraagt u op bij de klantenservice, waarmee u DVG toestemming verleent om de eigen bijdrage van uw rekening af te schrijven. Niet-pashouders betalen altijd contant in het voertuig. Bij een contante betaling moet vóór start van de rit met gepast geld of met de PIN betaald worden. U kunt de chauffeur vragen om een betalingsbewijs. Dit bewijs moet u direct na betaling gratis verstrekt worden. De ov-chipkaart of andere ov-abonnementen zijn niet geldig in het vervoer van Avan.

Het kan gebeuren dat het pinapparaat in het voertuig niet werkt. In dat geval kunt u betalen met een eenmalige machtiging. Dat wil zeggen dat u bij de chauffeur een formulier tekent waarop u de vervoerder toestemming geeft één keer de ritbijdrage van uw rekening af te schrijven. Hieraan zijn voor u geen extra kosten verbonden. Als de chauffeur geen machtigingsformulier heeft, dan hoeft u niet te betalen voor de rit. De kosten zijn dan voor het taxibedrijf waar u op dat moment mee reist.