Wat kost het?

Wat kost reizen met Avan en waarom? Dat leggen we u graag uit. Voor het gebruik van Avan moet u vóór de start van uw rit de ritprijs betalen. De ritprijs bestaat uit een opstaptarief plus het aantal kilometers dat u reist.

Tarieven 2020 op een rijtje

Swipe naar links voor meer informatie
Tarieven Opstaptarief Km-tarief
Wmo met korting €0,98 €0,17
Wmo zonder korting €3,23 €0,50
OV zonder passend OV-alternatief €3,23 €0,50
OV met passend OV-alternatief €6,01 €0,94

Voor ritten met een aankomsttijdgarantie, betaalt u een keer extra het opstarttarief. Ook elke medepassagier betaalt eenmaal het extra opstarttarief.

Hieronder vindt u vier voorbeelden van berekeningen van ritprijzen.

Voorbeeld 1:

Een Wmo reiziger met korting gaat een rit maken van 25 kilometer.
De rit wordt als volgt berekent:
1 x het opstarttarief = €0,98 + 25 x het kilometertarief van €0,17 = € 4,25 = de totaalritprijs €5,23.

Voorbeeld 2:

Een Wmo-reiziger zonder korting gaat een rit maken van 25 kilometer.
De rit wordt als volgt berekent:
1 x het opstarttarief = €3,23 + 25 x het kilometertarief van €0,50 = €12,50 = de totaalritprijs €15,73.

Voorbeeld 3:

Een Ov-reiziger zonder een passend Ov-alternatief gaat een rit maken van 25 kilometer.
De rit wordt als volgt berekent:
1 x het opstarttarief = €3,23 + 20 x het kilometertarief van €0,50 = €10,00 + het kostprijstarief (vanaf 20 km) 5 kilometer x €0,94 = € 4,70 + = totaalritprijs €17,93.

Voorbeeld 4:

Een Ov-reiziger met een passend Ov-alternatief, maar die toch wil reizen met Avan gaat een rit maken van 25 kilometer. De rit wordt als volgt berekend:
1 x het opstarttarief = €6,01 + 25 x het kilometertarief van €0,94 = €23,50 = de totaalprijs €29,51.

Let op:
- Als OV-reiziger mag u maximaal 40 kilometer reizen met Avan.
- Tussen de 20 en 40 kilometer geldt altijd het hogere tarief (€ 0,92 per kilometer). Zie voor een berekening van het kostprijstarief vanaf 20 km voorbeeld 3.
- het OV-advies kan voor de heen- en terugreis van elkaar verschillen. Het kan dus voorkomen dat u voor de heenreis een hogere ritbijdrage betaalt dan voor de terugreis als u voor de heenreis wel een (verplicht) ov-advies krijgt en voor de terugreis niet, of andersom. De telefoniste zal deze tarieven ook aan u doorgeven tijdens de telefonische ritreservering.

Hoe betaalt u?

In verband met het Coronavirus is er op dit moment geen contante betaling in het voertuig mogelijk. U betaalt bij voorkeur via een SEPA-incasso regelen. Deze vraagt u op bij de klantenservice, waarmee u DVG toestemming verleent om de eigen bijdrage van uw rekening af te schrijven. U kunt ook betalen bij de chauffeur met uw pinpas. U kunt de chauffeur vragen om een betalingsbewijs. Dit bewijs moet direct na betaling gratis aan u verstrekt worden. Niet-pashouders betalen altijd in het voertuig. Bij een betaling in het voertuig moet vóór start van de rit met de PIN betaald worden. De ov-chipkaart of andere ov-abonnementen zijn niet geldig in het vervoer van Avan.


Eenmalige machtiging

Het kan gebeuren dat het pinapparaat in het voertuig niet werkt. In dat geval kunt u betalen met een eenmalige machtiging. Dat wil zeggen dat u bij de chauffeur een formulier tekent waarop u de vervoerder toestemming geeft één keer de ritbijdrage van uw rekening af te schrijven. Hieraan zijn voor u geen extra kosten verbonden. Als de chauffeur geen machtigingsformulier heeft, dan hoeft u niet te betalen voor de rit. De kosten zijn dan voor het taxibedrijf waar u op dat moment mee reist.

Medereizigers

Heeft u een Wmo-indicatie en reizen er mensen met u mee? Dan gelden voor uw medereizigers de tarieven en spelregels voor een OV-reiziger. Uw begeleider mag gratis mee als u een indicatie ‘begeleiding noodzakelijk’ van de gemeente heeft. Gratis reizen geldt ook voor kinderen tot vier jaar (maximaal twee, bij een betalende reiziger), hulphonden en kleine huisdieren in een mand, kooi of tas op schoot.


Heeft u nog vragen over uw reis met Avan? Kijk dan bij vraag en antwoord, mogelijk wordt uw vraag daar beantwoord.